zaterdag 14 juni 2008

De timing van een Gierzwaluw

Je ziet dat de jongen wat donsveren beginnen te krijgen. Nu kunnen beide ouders op voedsel uitgaan. De jongen zullen dan ook steeds vaker alleen op het nest te zien zijn.
Giezwaluwen leggen hun eieren met zo'n 24 a 30 uur ertussen. Zolang het legsel niet compleet is liggen de eieren onbebroed in het nest. Afkoelen deert ze niet. Zodra er een oudervogel langer op het nest blijft zitten, kun je ervanuit gaan dat het legsel compleet is en het broeden begonnen is. Het gevolg is dat de eieren ook vrijwel gelijkertijd uitkomen. Er zit hooguit een dagje tussen. Straks zullen de jongen (na 42 nestdagen) ook gezamelijk vertrekken.
De ouders blijven dan meestal nog een paar dagen, 's nachts op het nest terugkomen om wat bij te trekken. En dan vangt de grote reis naar Afrika weer aan.

Een keer eerder heb ik op dit nest gezien dat er een derde, kleiner blijvend jong was dat een soort nakomertje leek. Hij bleef ook als laatste nog enkele dagen achter met Pa en Ma. Het is nu wel zeker dat er dit jaar geen derde ei of jong is.

woensdag 11 juni 2008

Twee of drie

Jasmijn meldt zojuist dat ze duidelijk zichtbaar twee jongen heeft gezien. Dus tot het tegendeel bewezen is, houden we het daarop.

dinsdag 10 juni 2008

En daar is ie dan

Een beetje vroeger dan ik verwacht had zijn de eieren uitgekomen.
Nog moeilijk te zien hoeveel jongen er nu in het nest zitten maar eentje was er tijdens het voeren in ieder geval goed zichtbaar. Wie telt er mee?