maandag 9 april 2007

Waar kijk je naar

De huizen aan de hortensialaan in Aalsmeer zijn eind jaren 1958 gebouwd. Al snel daarna vestigde zich een Gierzwaluwkolonie. Vrijwel elk huizenblok aan de even kant van de straat heeft op de hoekpunten een broedpaar onder de dakpannen. Zo ook bij ons huis.
Het zwaluwnest bevindt zich onder 5e dakpan van links, op de grens van het dakbeschot en de lat waar de dakgoot aan hangt. De infrarood camera zit een dakpan verder naar links, een beetje hoger dan het nest, op het schuine dakbeschot gemonteerd. Je kijkt dus mee onder de dakpannen in dit nest.

Als je in gedachten het beeld zo'n 45 graden tegen de klok in draait, (zoals ik op bijgaande foto heb gedaan) zie je het nest zoals dat in werkelijkheid ligt. Bovenin kijk je tegen de onderkant van een dakpan aan en onderin zie je het dakbeschot met een panlat. Het nestkommetje ligt links in beeld. Je kijkt dus langs het nest richting ingang.


De vogels komen de ruimte binnen van achterin het beeld, via een opening tussen de hoekpan en dakgoot. Eenmaal binnen kruipen ze dus nog zo'n 1,5m onder de dakpannen door voor ze in het nest zijn. Op de video's is dat goed te zien.

7 opmerkingen:

ladyenkay zei

hallo

leuk om te zien waar t nest zich bevindt en aan en uitvlieggaten
hoop dat er snel weer een nest is

lekker duidelijke foto's
goed gedaan..


gr. petra

Anoniem zei

Gefeliciteerd, hij is weer terug !!!

Ad van Uchelen

Anoniem zei

Peter,
Leuk dat het paartje weer te volgen is, we zullen ze in het oog houden.
Is het niet zo dat ze om de dertig uur een ei leggen?
Martin

Anoniem zei

1.5m kruipen gaat dat wel, ik lees net ergens (+ foto) van hun kleine pootjes en niet kunnen opstijgen van vlakke bodem nu ja, vliegen kunnen ze beter
d

Peter Middelkoop zei

@Dirk:
Ja hoor, geen probleem. Ik heb videomateriaal waarop je ze, onhandig welliswaar, van achteruit het camerabeeld naar het nest ziet scharrelen.

Anoniem zei

Bedankt voor de duidelijke uitleg Peter, ik vond de houding van de jongen al zo vreemd☺
Grappig dat ze eerst zo'n anderhalve meter kluunen, dat hebben ze er voor over, dus kennelijk bevalt de plek ze goed!

Anoniem zei

Vergeet ik nog te vragen; is er geen geluid of ligt dat aan mijn pc?
(ik mis het srie├źn een beetje)