donderdag 25 juni 2009

Op de helft

De drie kuikens groeien als kool en zitten al flink in de veren.
Aangezien ze na zo'n 42 dagen uitvliegen zijn ze inmiddels al zo'n beetje op de helft van hun nesttijd. De camera hapert zo af en toe. Ik hoop dat we het eind gaan halen...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De jongen groeien zeker goed he. Ze hebben al hele knappe koppies hoor.
Wel een komisch gezicht als ze moeten geeuwen (haha).
Bij ons onder het dak hoor ik nu zacht gepiep als de jongen worden gevoerd.
Vanmiddag was de 'hele' zwerm (ca. 10) vlak bij het nest aan het gieren en hingen ze af en toe even aan de dakrand. Is bekend waarom ze dat doen?
Nou, ik kom elke dag een paar x hier kijken hoor.

Groetjes van Erna.

Peter Middelkoop zei

Ha Erna,

Voor zover ik kan zien, liggen ze op schema. De slagpennen beginnen zich flink te ontwikkelen en over een een weekje gaan ze "vliegoefeningen" doen. Ze beginnen dan hun vleugels uit te slaan en te klapwieken. Ook lijken ze dan opdrukoefeningen te doen. Waarschijnlijk om hun vliegspieren te oefenen. En dat allemaal in die kleine ruimte onder de dakpannen.

Dat aan de dakrand hangen, lijkt iets te maken te hebben met het zoeken naar nestruimte door jonge vogels (tot 2 jaar oud) die nog niet nestelen en broeden. De therorie is dat deze groep wat later terugkomt uit Afrika dan de broedende paren. De kolonies zijn dus nu op volle sterkte. De broedvogels vliegen af en aan om hun jongen te voeren. De jonge niet broeders vliegen rond zonder nest en overnachten hoog in de lucht al vliegend. Straks als de eerste jongen uitvliegen is het tijdelijk nog wat drukker in de lucht. Vervolgens vetrekken de jongen het eerst, blijven de ouders nog wat dagen op het nest hangen voor ook zij vertrekken en zo begin augustus is het ineens over met de pret.

Maar we kunnen er nog een maand van genieten!

Anoniem zei

Wat jammer dat we 't niet meer hebben kunnen volgen. Volgens mij zijn ze vandaag (15 juli) uitgevlogen, want het zijn er ineens zóveel! In ieder geval hier in de straat (de Pijp/A'dam). Vanmorgen was het al enorm druk tussen de daken, maar nu, bij 't vallen van de avond, zijn het er helemaal meer dan ooit. Ik telde er net bijna 50 tegelijk in de lucht.
Heb je er nog zicht op, Peter, bij het uitvlieggat of zo?
Hartelijke groet,
Arjela